بنزین
بنزین
این سوخت را نخستین بار در آلمان «بنزین» نامیدند. بر خلاف تصور برخی که فکر میکنند نام بنزین از نام برتا بنز (Bertha Benz) گرفته شده، این نام از ماده شیمیایی بنزن میآید. در بسیاری از کشورها و زبانها نیز نام آن بنزین یا بسیار شبیه به بنزین است. پیش از اختراع موتورهای درونسوز در نیمههای قرن نوزدهم، بنزین را در بطریهای کوچک برای کشتن شپش و تخم آن میفروختند. در آن زمان کلمه پترول یک نام تجاری بوده و این روش درمان به علت خطر شعله ورشدن و خطر ایجاد حساسیت پوستی برای مدت طولانی به کار نرفت.
سوخت استاندارد در کنار موتور استاندارد میتواند به نحو قابلتوجهی از آلودگی زیستمحیطی بکاهد. بسیاری از خودروهایی که در شهرهای بزرگ و کوچک ایران تردد میکنند، بنزینسوز هستند و به همین دلیل تنها این سوخت و کیفیت آن در این گزارش بررسی شده است.میتوان برش هیدروکربنی بنزین را از روشهای گوناگونی تهیه کرد. یکی از این روشها روش فیزیکی تقطیر اتمسفری است که بنزین حاصل از آن عدد اکتان پایینی دارد و لازم است عملیات اصلاحی مانند رفورمینگ روی آن صورت گیرد. از روشهای شیمیایی تولید بنزین میتوان به کراکینگکاتالیستی، هیدروکراکینگ، و آلکیلاسیون اشاره کرد که کراکینگ کاتالیستی و هیدروکراکینگ میتوانند به صورت گروهی استفاده شوند. در نهایت بنزینی به دست میآید که ترکیب متفاوتی از پارافینها، آلکانها، آلکنها، نفتنها، سیکلوآلکانها، آروماتیکها و اولفینها خواهد داشت.
عدد اکتان که مهمترین شاخص کیفی بنزین به شمار میرود، مقیاسی است برای نشان دادن مقاومت سوخت در مقابل احتراق خودبخودی که آرامسوزی سوخت و عدم ضربهزدن در حین احتراق به بخشهای داخلی موتور را نشان میدهد. با افزایش درصد ایزواکتان که تراکمپذیری خوبی دارد نسبت به هپتان آن میتوان تراکم سوخت را در موتور بالا برد و بدون تغییر در اندازه آن، قدرت بیشتری به خودرو داد. تفاوت بنزین سوپر با معمولی در عدد اکتان آن بوده که در نوع معمولی ۸۷ و در سوپر ۹۵ و بالاتر است. اکتان بالاتر یعنی انفجار در فشار بالاتر، یعنی بنزین سوپر دیرتر از بنزین معمولی منفجر می شود. هر خودرو با توجه به نوع موتور خود، نیازمند بنزینی با اکتان متفاوت است که در دفترچه راهنمای خودرو بدان اشاره شده است.
ویژگیهای بنزین طبق مشخصات جدول زیر بیان شده است.